Direktionen ud på gulvet

I mit møde med direktører på virksomhedslederkurser og rundt omkring på virksomhederne, har jeg gennem årene erfaret, at den ihærdige og engagerede indsats, der lægges for dagen i arbejdet, tolkes vidt forskelligt af de interessenter direktionerne møder i deres udadvendte liv.

”Vi bliver opfattet som fire talende jakkesæt”, sagde en direktør. ”det vil vi gerne have lave om på. Hvordan griber vi det an?”

Kurset udføres med alle direktionsmedlemmer over 1½ dag med mulig hed for opfølgning. Vi træner synligheden af den enkeltes personlige ressourcer og unikke udtryk. Livlighed og ægthed udspringer fra optagethed af sit fag, det er den vi skal have i spil. Forløbet skaber sammenhængskraft i direktionen. Der udvikles en fælles begrebsverden om det udadvendte udtryk og en intern feedback-kultur kan tage form til gavn for en kontinuerlig årvågenhed omkring kommunikationen.

Deltagerudtalelse om forløbet:

Kan en direktør og en direktion lære noget af en skuespiller? De fleste vil nok tænke noget i retning af “Hvad skulle det dog være”. Direktionen i Holbæk har prøvet det. Kontakten var skabt via netværk, for ellers var det nok ikke sket. Lad mig give nogle eksempler fra vores seminar:

Betyder det noget, om du mentalt forbereder dig, inden du taler til en forsamling ? Du har vel manuskriptet klar, og går på, lige som jeg plejer. Hvad lærte jeg ?

Den mentale forberedelse er vigtig, selv om du er en erfaren direktør eller chef. Din fremtoning er ekstremt vigtig. Det er for eksempel vigtigt, hvordan du står på dine fødder, og hvordan din kropsholdning er.

F.eks. skal du i mange tilfælde prøve at undgå PowerPoints. Der findes alternativer. Betyder det noget med din stemmeføring. Ja, du sender vidt forskellige signaler, afhængig af din stemmeføring.

Betyder det noget med rækkefølgen i din kommunikation? Ja, hvis du bygger den op på en bestemt måde, får du ganske enkelt skabt større forståelse og accept.

Kunne du forestille dig at ligge på gulvet på et tæppe, side om side med resten af direktionen. Her vil du måske smile eller ryste på hovedet. Men du skulle prøve. Det kan lyde banalt, men du kan bruge det du lærer om vejrtrækning. Det gælder både før din performance og også mens du er på scenen. Min erfaring er, at det også er gavnligt i hverdagen. Vi løber tit så hurtigt, at vi glemmer at trække vejret ordentligt.

Som afslutning på seminaret spurgte Sven Ole, om vi havde fået noget ud af det. Hele direktionen sagde ja med overbevisning i stemmen. For vi mente det.

Hans Søie, kommunaldirektør, Holbæk Kommune

Facile